(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Zicht

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 3 Zicht:

Het zintuig waarbij licht wordt opgevangen en vertaald naar beelden. Het zintuig wat het meest ontwikkeld is. Zodra onze ogen open zijn komt er licht binnen als dat er is en worden er beelden gevormd. Ondanks dat het zicht zo ontwikkeld is, spelen je hersenen een grote rol bij wat je daadwerkelijk ‘ziet’. De blinde vlek in je zicht, die je altijd hebt, wordt ingevuld en je ziet/onderscheid dingen makkelijker als je weet waar je naar kijkt. Het is vrij makkelijk om dit zintuig te manipuleren.

zintuigen zicht
Om dit zintuig te ontdekken mag je een simpel/rustig object uitzoeken. Geen schilderij waar een hoop in gebeurd, maar een pot of iets dergelijks.

Voordat je de gaat zien zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent waar het neutraal ruikt en met een neutrale smaak in je mond, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.
Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.

Wanneer je ogen opent kijk je naar het object, zonder het een naam te geven. Zet je ogen open en absorbeer de informatie die je ontvangt. Wees samen met je gekozen voorwerp voor tenminste 20 minuten (zet een timer). Zonder erover na te denken, er een mening over te hebben of er iets over in te vullen.
Wanneer de 20 minuten voorbij zijn sluit je je ogen en blijf je nog even in stilte zitten om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.