(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Smaak

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Komende 7 dagen delen we elke dag een opdracht waarbij 1 zintuig alle aandacht krijgt.

Dag 1 Smaak:

Het zintuig waarbij chemische stofjes worden vertaald naar smaak. Er wordt gezegd dat smaak het zwakste zintuig is. Het is erg beïnvloedbaar door andere zintuigen en omgevingsfactoren. Wanneer je neus verstopt zit of de kleur van eten wordt veranderd, proeft wat je eet anders. Zelfs de kleur en vorm van het bord waarop het eten op geserveerd wordt beïnvloed je smaakbeleving.
Wat de een heerlijk vindt kan een ander niet uitstaan. Ook verandert je smaak met de jaren, waardoor je kan blijven proeven en ontdekken. Maar hoe goed proef je nu eigenlijk echt wanneer je iets in je mond stopt?

We nodigen je uit om een proeverij voor jezelf te maken van 5 dingen. Ze hoeven niet per se lekker te zijn (in hoeverre durf je jezelf uit te dagen?) en bij voorkeur iets uit elke smaak categorie (zoet, zuur, zout, bitter, umami).

smaak

Zet een glas water binnen handbereik bij je etenswaren, om tussen het proeven door je smaak te kunnen neutraliseren.
Voordat je met de proeverij begint blinddoek je jezelf en zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben. Je proeft alles 2 keer. De eerste keer houd je je neus dicht terwijl je proeft, de 2e keer laat je hem open. Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar. Herhaal deze meditatie voordat je een andere smaak proeft.
Focus je aandacht tijdens het proeven echt op de smaak, niet zo zeer de op de textuur. Probeer er zo min mogelijk over na te denken of er een label aan te plakken, alleen met aandacht observeren. Wanneer je iets voor de 2e keer proeft met je neus open, hoef je niet specifiek te ruiken voordat je het proeft, maar merk op of er een verschil is in smaak ervaring.
Blijf na het proeven van de 5 smaken nog even geblinddoekt en in stilte zitten om te voelen wat je zojuist hebt ervaren.

Neem echt de tijd om deze proeverij te doen, minimaal een half uur.

Enkele voorbeelden van wat je in je proeverij zou kunnen proeven:
Zoet: honing, rozijn
Zuur: citroen, rabarber, Granny smith appel
Zout: zout (je verwacht het niet;))
Bitter: pure cacao (80%), boerenkool, andijvie
Umami: Parmezaanse kaas, erwten, shiitake paddenstoel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.