(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Reuk

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 2 Reuk:

Het zintuig waarbij chemische stofjes worden vertaald naar geur. Reuk is het meeste gevoelige zintuig met een directe connectie naar herinneringen en emoties. Bij bepaalde geuren kan je ineens teruggebracht worden naar een oude plek of ervaring, waar vaak ook een emotie bij komt kijken. Het kan ook zijn dat je op een fijne plek bent waar de geur ineens verandert, waardoor je er het liefst zo snel mogelijk vandaan gaat.
Ook kunnen geuren soms zo indringend zijn dat je het bijna kan proeven. Geur heeft sowieso een enorme invloed op smaak.

reuk

Om dit zintuig te ontdekken mag je naar buiten gaan om uit de berm verschillende blaadjes te plukken of een kruidentuintje gebruiken. Of neem iets waarvan je al weet dat de geur iets met je doet. De geuren hoeven niet per se allemaal lekker te zijn.
Verzamel 3 geurende planten of dingen.

Bijvoorbeeld: rozemarijn, munt, basilicum, azijn, een geurende bloem.

Voordat je de geuren gaat ontdekken blinddoek je jezelf en zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent. Zorg dat je niet net iets met een sterke smaak hebt gegeten en neem een paar slokken water, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.

Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar. Herhaal deze meditatie voordat je een andere geur ruikt.
Ruik rustig, neem de tijd om de geur tot je door te laten dringen. Zoals bij azijn, wapper de geur naar je toe ipv gelijk heel diep te inhaleren. Focus je aandacht tijdens het ruiken op de geur en de ervaring ervan. Bij planten ruik je eerst aan de gehele (stuk) plant, waarna je een blaadje tussen je vingers kan kneuzen om op te merken hoe de geur dan is. Probeer er zo min mogelijk over na te denken of er een label aan te plakken, alleen met aandacht observeren.
Blijf na het ruiken van de 3 geuren nog even geblinddoekt en in stilte zitten om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.