(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Balans

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 6: Balans

Het evenwichtsorgaan registreert beweging en balans en zorgt samen met je zicht en houdingspieren dat je (fysieke) evenwicht zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Naast de invloeden van de zintuigen op balans is er ook de zwaartekracht welke je balans beïnvloed. Zodra je lichaam niet meer volledig ondersteund is, is het in beweging om balans te creëren.

balans

Om dit zintuig te ontdekken zoek je een plek op waar je wat bewegingsruimte hebt en de vloer vlak is. Zorg ervoor dat je een verhoging hebt van ong. 10 cm (2 dikke boeken of een pan oid), welke niet veel groter is dan je voet.

Voordat je balans gaat ervaren, zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent waar het neutraal ruikt en met een neutrale smaak in je mond, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.
Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.

Open je ogen, sta op en ga op 1 been staan. Voel hoe je je balans zoekt. Wanneer je er klaar voor bent, breng heel langzaam je knie omhoog en draai hem naar buiten. Blijf je hele lichaam waarnemen terwijl je dit doet. Breng daarna je voet weer naar de vloer.
Herhaal dit met ogen dicht.
Herhaal het nu nog eens, met ogen op en gesloten, maar dan terwijl je met je standbeen op de verhoging staat. Beweeg langzaam en blijf waarnemen.

Wanneer je beide voeten weer op de grond hebt, ga dan weer even zitten met gesloten ogen en in stilte, om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.